GÜNLERCE
BOZULMAYAN ENDÜSTRİYEL YOĞURT KANSER YAPIYOR.
ENDÜSTRİYEL YOĞURT, YOĞURT DEĞİL ZEHİR.
Yoğurdu hayatınızdan çıkarın! Çünkü...
Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili
çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi
Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.
Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar,
endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında
bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.
“Kanser hastalığı her geçen gün artıyor.
Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar,
kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile
açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.”
Rotahaber'e konuşan Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi
öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin
maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da
birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat
çeken Dizdar, "Şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler
var?" Sorusuna şu cevabı verdi:
"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda
bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini
koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok
tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin
korunması açısından da çok önemlidir. Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt
olmamalı" diyerek endüstriyel yoğurda dikkat çekiyor. Dizdar, endüstriyel
yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlatıyor:
"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün.
Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam
etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum.
Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.
Bir
ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun
var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde
küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını
gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "
Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan
Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini
hatırlatıyor.
Türkiye'de yoğurdun bir 15 – 20 yıl önce kesinlikle
böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir
şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söylüyor. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin
Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade ediyor. Kendisinin bu
konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt
üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne
istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getiriyor.
Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile
yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor.
"Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar
daha çok yer açmalıyız. Ama endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde
yapmalıyız" diyor.
DERLEME
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder